Pagina se încarcă... vă rugăm așteptați!



Afișarea paginii întârzie? Clic aici
 
Pagina de start a forumului razvan.bocu.ro / forum.bocu.ro razvan.bocu.ro / forum.bocu.ro
IT si diverse
 
 AcasăAcasă   LinkuriLinkuri   FAQFAQ   CăutareCăutare   MembriMembri   GrupuriGrupuri   AlbumAlbum   ÎnregistrareÎnregistrare 
 ProfilProfil   SudokuSudoku    Mesaje privateMesaje private   Hartă Site(pseudo)Hartă Site(pseudo)    AutentificareAutentificare 

Despre concurenta...

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului razvan.bocu.ro / forum.bocu.ro -> Opinii -> Spiritualitate si religie
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
daniela
Novice
Novice


Vârsta: 38
Data înscrierii: 25/Mai/2007
Mesaje: 4
Cuvinte scrise: 992
Sexul: Feminin


MesajTrimis: Dum Aug 26, 2007 8:54 pm    Titlul subiectului: Despre concurenta... Răspunde cu citat (quote)

In ultima vreme m-am lovit tot mai mult de acest lucru..concurenta. Si nu de orice fel, concurenta intre prieteni, intre frati. Este o experienta de viata daca pot sa-i spun asa:), din care am ramas cu un gust amar.. Lucrurile nu mai sunt asa cum ar trebui sa fie: nu te mai poti baza pe ajutorul cuiva cu care esti intr-o permanata concurenta pentru ca te poate lasa balta cand ti-e lumea mai draga, nu poti sa mai ai incredere in ceilalti. Poate va intrebati de ce am ales subiectul acesta tocmai la capitolul de spiritualitate si religie. Poate pentru ca din concurenta se pot naste sentimente urate fata de ceilalti dintre care cel mai frecvent este invidia, dar si frustrari si complexe care in permanenta isi vor face simtita prezenta in relatiile cu ceilalti, nu neaparat cei cu care concuram. Intr-un fel concurenta fura locul linistii sufletesti.
Eu nu cred ca concurenta isi are locul intr-o relatie de prietenie si cu atat mai mult intre frati. Intr-un fel este si vina parintilor care isi educa copiii intr-un spirit de competitie; este adevarat ca ii ajuta in evolutia lor, dar le fac un mare rau deoarece acestia de mici copii vor vrea sa fie intotdeauna ca celalalt sau mai buni. Probabil copiii (fratii) ar trebui apreciati si incurajati fiecare pentru ceea ce fac ei mai bine si niciodata nu ar trebui sa li se strecoare in gand ideea ca sunt mai buni sau mai putin buni decat fratii lor. Nu poti cere unui om sa fie la fel de bun ca altul intr-un anumit domeniu. Cu totii suntem diferiti.
La fel si intre prieteni. Nu stiu daca poti sa te mai numesti prietenul cuiva daca nu il sprijini pe celalalt si iti doresti sa fii mai bun decat el. Este destul de inselator: credem ca putem sa ne intrecem cu un prieten doar la succesul in cariera sa zicem, si in rest ramanem prieteni de suflet...Smile dar o sa constatam ca o sa ajungem sa ne intrecem si la un simplu joc de carti, si chiar o sa ne ofticam daca o sa pierdem Smile Odata intrata ideea de competitie intr-o relatie de prietenie este destul de greu sa o mai indepartam.
Pe de alta parte, competitia este buna, pentru ca ne ajuta sa evoluam, sa trecem de la un anumit nivel de dezvoltare la altul. Dar aici vorbesc despre competitia cu noi insine, despre concentrarea asupra persoanei noastre, lasandu-i pe ceilalti deoparte. Este o mare diferenta! Cred ca doar genul acesta de competitie da roade adevarate si este sanatos. Concurand cu noi insine, cu persoana care am fost cu putin in urma, cu persoana care vrem sa devenim sau chiar si cu persoana care suntem acum dar are ceva care nu ne mai place Smile vom deveni intr-adevar mai buni. Rolul celorlalti ar fi doar acela de a starni in noi dorinta de a fi mai buni, de a ne demonstra noua insine ca putem fi mai buni si nicidecum de a le demonstra altora aceste lucruri.
Sunt foarte curioasa care este parerea voastra. Isi are locul concurenta intre frati si prieteni sau nu face altceva decat sa strice tot ce este frumos? Si daca da care ar fi rostul ei? Oare nu suntem niste oameni nesiguri pe noi si pe puterile noastre daca mereu si mereu sa ne intrecem si ne comparam cu unii si cu altii? Nu ar trebui sa ne cunoastem mai bine pe noi insine si de aici sa avem un oarecare echilibru interior in ceea ce priveste capacitatile noastre, o anumita directie in viata?
Sus
daniela este deconectat Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
Sava Stan
Senior activ
Senior activ


Vârsta: 77
Data înscrierii: 16/Apr/2007
Mesaje: 141
Cuvinte scrise: 18,650
Sexul: Masculin
Locație: Buzau
ro.gif


MesajTrimis: Lun Aug 27, 2007 7:03 pm    Titlul subiectului: (Fără titlu) Răspunde cu citat (quote)

Nu toţi oamenii sunt egali. Ideal ar fi ca cei buni să fie în același timp și generoși iar cei mai slabi să fie respectuoși. Nu totdeauna se întâmplă așa. Totuși, absenţa ideii de competiţie ar ţine lumea în loc. Ţineţi minte versurile lui George Coșbuc:

O luptă-i viaţa ! Deci te luptă,
Cu dragoste de ea, cu dor !

Iar pe Tudor Arghezi l-am auzit la radio recitându-și una din ultimele-i poezii, acum mai bine de 40 de ani, cu vocea lui sacadată de octogenar:

...Şi-am urmat numai povaţa:
Omul să-și muncească viaţa !
Mi-am muncit-o, și atât
Ca să-mi treacă de urât !

O spunea un om trecut prin multe, inclusiv prin mânăstiri !

Unul din cei mai mari filosofi bulgari, în recepţia de primire la academie a rostit doar următorul discurs:

"Ce e e ! Ce nu e, nu e ! Asta e !"
Sus
Sava Stan este deconectat Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Vizitează site-ul autorului
doru
Junior activ
Junior activ


Vârsta: 44
Data înscrierii: 06/Iul/2007
Mesaje: 20
Cuvinte scrise: 1,441
Sexul: Masculin

ro.gif


MesajTrimis: Mar Aug 28, 2007 10:16 am    Titlul subiectului: (Fără titlu) Răspunde cu citat (quote)

Sava Stan a scris:
Nu toți oamenii sunt egali. Ideal ar fi ca cei buni să fie în același timp și generoși iar cei mai slabi să fie respectuoși. Nu totdeauna se întâmplă așa. Totuși, absența ideii de competiție ar ține lumea în loc. Țineți minte versurile lui George Coșbuc:

O luptă-i viața ! Deci te luptă,
Cu dragoste de ea, cu dor !

Iar pe Tudor Arghezi l-am auzit la radio recitându-și una din ultimele-i poezii, acum mai bine de 40 de ani, cu vocea lui sacadată de octogenar:

...Și-am urmat numai povața:
Omul să-și muncească viața !
Mi-am muncit-o, și atât
Ca să-mi treacă de urât !

O spunea un om trecut prin multe, inclusiv prin mânăstiri !

Unul din cei mai mari filosofi bulgari, în recepția de primire la academie a rostit doar următorul discurs:

"Ce e e ! Ce nu e, nu e ! Asta e !"



Daca isi are loc concurenta intre frati si prieteni?
Desigur, pana la un anumit punct si aici ma gandesc la concurenta la un joc de carti, la un joc de tenis, etc, la o concurenta , hai sa-i zic, amicala.
Dar, se stica tot ceea ce este fratesc si amical in momentul in care fratele incearca pe diferite cai sa iti ia partea ta de mostenire de exemplu sau prietenii sa iti ia locul la serviciu.
Unii stiu exact ce vor si pana sa ajunga acolo sus, lasa in urma si prieteni si iubiri si parinti, nu-si mai intreaba sufletul, uita de el.
Oamenii nu sunt nesiguri pe ei si pe puterile lor daca incearca sa se intreaca si sa se compare cu altii, din contra.
O fac pentru a-si atinge telul, au un model dupa care isi urmeaza calea, vor sa fie discipolul lui X sau Y.
Fiecare pas tine de individ, de perceptia asupra vietii, de egoism, de ambitie. Nu de putine ori, dupa ce a ajuns pe culmile dorite, privind in urma, isi da seama ca are sufletul obosit si se intreaba daca a meritat sau nu toata lupta.
Subiectul poate fi abordat din mai multe laturi, dar in ansamblu, in lumea in care traim si fiecare secunda care trece poate fi un virtual concurent/adversar.
" O lupta-i viata! Deci, te lupta!"
Sus
doru este deconectat Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat
razvan
Site Admin
Site Admin



Data înscrierii: 16/Mar/2007
Mesaje: 1244
Cuvinte scrise: 74,092
Sexul: Masculin
Locație: Brasov / Cork (Irlanda)
ro.gif


MesajTrimis: Joi Sep 13, 2007 10:59 am    Titlul subiectului: (Fără titlu) Răspunde cu citat (quote)

Ai dreptate Daniela, in principiu si in mare parte. Este vital si cred ca nu fac doar o figura de stil daca folosesc acest cuvant, ca fiecare om sa se cunoasca pe sine insusi cat mai bine, din toate punctele de vedere, pe toate dimensiunile sale: ce poate, care ii sunt punctele tari, punctele slabe, vulnerabilitatile, fie ele fizice, psihice sau chiar intelectuale, capacitatea de a relationa cu semenii etc etc Smile . Poate ca aici isi are originea explicatia prabusirii regimurilor politice tiranice: conducatorii, imbatati de putere si de linguselile "sfetnicilor" isi formeaza, fara sa isi dea seama, o viziune deformata asupra realitatii, ajungand sa se creada semizei atotputernici, intangibili. Si Ceausescu a suferit de aceeasi boala. La inceput a fost un conducator bun, in Romania se traia chiar bine, parintii nostri pot confirma. Si s-a dovedit si un politician destul de abil, reusind sa efectueze mutari extrem de interesante si pe scena politica internationala, atitudinea dura fata de Rusia, medierea conflictului arabo-israelian sau medierea (nu-i asa ca nu stiati? Smile ) diferendelor dintre americani si vietnamezi fiind doar trei exemple. Dupa faimoasa vizita in China din 1971 si in special dupa cea din 1982, ocazie cu care a fost fascinat de dimensiunile cultului personalitatii practicat in China, si-a cam pierdut busola. Eh? Astfel ca, de pe la inceputul anilor 80, in Romania a inceput sa fie din ce in ce mai rau, iar Ceausescu sa se comporte in calitate de conducator din ce in ce mai straniu,imbatat si de laudele celor din anturajul sau. Astfel ca, planurile serviciilor secrete straine(mai e vreun naiv care sa creada ca in 1989 a fost revolutie? Mr. Green ...) au poposit pe-un teren fertil. Oamenii erau sleiti dupa atatia ani de lipsuri si de interdictii, astfel ca au alcatuit o masa care a putut fi foarte usor programata, fie ca ne place sau nu acest cuvant. Confused
Dar m-am luat cu vorba, zic eu nu fara folos. Reiau ideea, orice om trebuie sa se cunoasca pe sine insusi pe toate dimensiunile sale. Totusi, aceasta autocunoastere, desi are un rol determinant, nu este suficienta. Este necesara si o raportare la ceilalti, pentru ca omul nu traieste intr-un univers inchis, este o fiinta sociala. Astfel, numai printr-o raportare si implicit printr-o comparatie obiectiva, nepatimasa cu semenii, omul isi poate calibra actiunile si felul de a fi. In acest context se inscrie si concurenta, subliniez, nepatimasa, loiala, chiar si intre frati.
Sus
razvan este deconectat Vezi profilul utilizatorului Trimite mesaj privat Vizitează site-ul autorului Codul Yahoo Messenger
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului razvan.bocu.ro / forum.bocu.ro -> Opinii -> Spiritualitate si religie Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum
Nu puteți atașa fișiere în acest forum
Nu puteți descărca fișiere în acest forum
Referință subiect (Stil MLA)
"Despre concurenta...." Mesaj online. Dum Aug 26, 2007 8:54 pm. razvan.bocu.ro / forum.bocu.ro.
Joi Mar 28, 2024 5:14 pm. < http://forum.bocu.ro/viewtopic.php?t=1184 >.




Securitate forum

95361 Atacuri blocate

Powered by BOCU.ro © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community / Razvan Bocu <<< razvan@bocu.ro >>>

Uptime server: 37 zile, 18 ore, 09 minute | Încărcare medie: 1.00, 0.61, 0.58

Server uptime(last month)