Trimis: Vin Iul 16, 2010 1:34 am Titlul subiectului: Transsexualitate lingvistică
"Aici București ! Este ora unu."
De ce "ora unu" și nu "ora una" ?
Să ne amintim că eroii lui "nenea Iancu" spuneau "douăsprezece trecute fix", adică "au trecut fix douăsprezece ceasuri (de la miezul nopții, începutul zilei)".
Adevărul este că "ora" (din franceză) a apărut în românește mai târziu decât "ceasul" (de origine slavă).
Ele coexistă însă în continuare dar oarecum în expresii specializate, cum ar fi "Cât e ceasul ?", care pune în evidență și respectivul instrument de măsurare a timpului. Mai puțin este folosită "Cât e ora ?".
În unele expresii referitoare la momentele zilei, "ceasul" sau "ora" sunt chiar omise: "Am program de la șapte", "Stau până la unu".
Așa se face că de la "Este ceasul unu" s-a ajuns la "Este unu", de unde, înlocuindu-se "ceasul" cu "ora" s-a ajuns la "Este ora unu". Pentru plural lucrurile se împacă, "ceas" fiind de genul neutru iar "ora" de genul feminin.
Interesanta analiza, asa cum ne-ai obisnuit. Poate ca se manifesta si in acest caz tenta patriarhala a societatii in care traim? Zic si eu, imi dau cu presupusul.
În limba arameică sau aromaia de unde a evoluat spre latină poporul nostru avem "ceas" în loc de "oră", și de aici a fost imprumutat prin traducerea Bibliei în limbajul bisericesc din creștinism.
În antichitate ceasurile erau făcute dintr-un disc ori două discuri care trebuiau rotite așa cum se înclină axa pământului ca umbra indicatorului pe disc să indice ora.
Astăzi când zicem "ceas" ne gândim fiecare la un ceas care merge automat, la un ceas digital sau la unul cu cadran, și nu ne gândim la "ora exactă".
Excepțiile sunt când zicem "ți-a venit ceasul..." ș.a. când nu putem folosi deloc "ora". _________________ Dacă nu știi ceva citește Manualul!
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum Nu puteți atașa fișiere în acest forum Nu puteți descărca fișiere în acest forum