Trimis: Joi Mai 17, 2018 6:12 pm Titlul subiectului: Poarca sau Purceaua
Poarca
Poarca sau Purceaua este un joc sportiv. Îl jucau copii mai mărișori când se adunau cu vitele (la păscut, cu vacile pe islaz, sau primăvara/toamna, cu oile/caprele, când nu erau la cioban).
În cele de mai jos cuvintele scrise cu litere mari și delimitate de ghilimele reprezintă termeni specifici jocului.
De ce este nevoie ?
•3-7 copii cu "BEȚE" solide (de regulă din lemn de corn sau sânger)
•o "PURCEA" (un nod de prun sau o bucată de ciupercă de copac uscată)
•un teren de joc pe o poiană, înierbată sau nu
Pe teren, dacă nu există deja, se sapă o groapă cilindrică, cu diametrul cam de 30 cm și adâncimea de circa 15 cm, așa-zisul "JIR". Jirul este de fapt fructul fagului, o delicatesă pentru mistreți dar și pentru porci. Săparea "JIRULUI" se face cu "BEȚELE". 3-4 băieți și le încrucișeaza și și le înfig în pământ, după care se rotesc, scormonind.
Pe un cerc cu raza de aproximativ 2 metri, care înconjoară "JIRUL", trebuie să existe niște "GĂURI", cam cât aproape un pumn. Dacă nu există atunci fiecare și-o sapă ușor cu "BĂȚUL". Numărul acestora trebuie să fie mai mic cu unul decât numărul "JUCĂTORILOR", fiindcă unul dintre aceștia este "PORCAR", care n-are o "GAURĂ" proprie. În fiecare "GAURĂ" "JUCĂTORII" își înfig un capăt al "BEȚELOR", celălalt capăt fiind ținut în mână. "GAURA" care nu are, la un moment dat, "BĂȚ" în ea se consideră "PUSTIE".
"PORCARUL" încearcă să aducă "PURCEAUA" la "JIR", iar ceilalți "JUCĂTORI" se opun, încercând s-o lovească cu "BEȚELE" și s-o trimită cât mai departe. "PORCARUL" se duce după ea, o aduce în mână și se oprește la marginea cercului "GĂURILOR", ca s-o arunce în centru, în "JIR". Dacă cineva o prinde în aer sau pe jos și-o lovește trimițând-o departe, atunci "PORCARUL" trebuie să reia alergătura și să revină. Dacă "PURCEAUA" este pe jos, în interiorul cercului, ceilalți "JUCÀTORI", cu "BEȚELE" încearcă s-o abată, să nu ajungă în "JIR". Normal, pentru aceasta, "BEȚELE" părăsesc "GĂURILE", care devin "PUSTII". În varianta "DE-A PUSTIA" (lucru ce se stabilește de comun acord la începerea jocului), o "GAURĂ" "PUSTIE" găsită de "PORCAR" poate fi ocupată, de "BÀȚUL" propriu al "PORCARULUI", acesta scăpând de corvoada de a alerga, noul "PORCAR" devenind cel care și-a pierdu "GAURA". El ia purceaua în mână și se duce în afara cercului s-o arunce la "JIR", jocul continuând.
"PORCARUL" participă și el, cu "BĂȚUL" lui la abaterea "PURCELEI", dar căutând s-o aducă la "JIR". Dacă "PURCEAUA" ajunge la "JIR" atunci urmează să se schimbe "PORCARUL". "PORCARUL" actual se duce lângă "JIR" și-și alege un "JUCĂTOR" pe care-l numește cu expresia "MĂ PREMUT LA ..." (urmează numele unui "JUCĂTOR"). Ceilalți "JUCĂTORI" trebuie să-și schimbe "GAURA", din hărmălaie rămânând cineva fără "GAURĂ", devenind noul "PORCAR".
Faza inițială este "ALEASA", adică alegerea primului "PORCAR". Operațiunea se face cu ajutorul unui "BĂȚ", la fel ca și la jocul de oină, respectiv fiecare "JUCĂTOR" cuprinde "BĂȚUL" cu cele patru degete neopozabile ale unei mâini, începând de jos (primul) sau în continuarea precedentului. Cel cu care se termină "BĂȚUL" devine "PORCAR".
Trimis: Vin Mai 18, 2018 9:20 am Titlul subiectului: (Fără titlu)
Mi-ar placea sa stiu care este originea si vechimea acestui joc. In orice caz, pare a fi un joc vechi, care a fost transmis din generatie in generatie.
Trimis: Mie Mai 03, 2023 7:00 pm Titlul subiectului: (Fără titlu)
Buna ziua. Am înțeles că există diferite situații în viață. Dar nu poți renunța niciodată. Toată persoana este puternică și mult poate, chiar și atunci când i se pare că nimic nu este bun. Și, prin urmare, vă ofer acum https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.pariuri.betano pentru a vedea aici. Da, aceasta este proliferarea obișnuită pentru pariuri. Dar, în același timp, ONU face posibilă relaxarea. Reîncărcare, restabiliți puterea forței și începeți să vă bucurați.
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum Nu puteți vota în chestionarele din acest forum Nu puteți atașa fișiere în acest forum Nu puteți descărca fișiere în acest forum
Referință subiect (Stil MLA) "Poarca sau Purceaua." Mesaj online. Joi Mai 17, 2018 6:12 pm. razvan.bocu.ro / forum.bocu.ro. Mar Ian 14, 2025 9:03 am. < http://forum.bocu.ro/viewtopic.php?t=75641 >.